Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Hoppa till huvudinnehåll (Tryck Enter)

Skillnad på ris och kompost

Vill du också ut i trädgården och göra den vårfin? När du kommer med ditt trädgårdsavfall och ris är det viktigt att det sorteras rätt på våra återvinningscentraler, så vi kan ta vara på avfallet på bästa möjliga vis.

En skottkärra med växter i

Efter du varit i trädgården och gjort fint är det viktigt att göra skillnad på trädgårdsavfallet du lämnar på våra återvinningscentraler.

Skillnaden på kompost och ris

Det som hamnar i komposten förmultnar till ny jord som vi sedan använder, ris som kommer till oss flisas och förbränns till fjärrvärme. Om det kommer kompost och jord med bland riset kommer det inte gå att flisa, och riset kommer inte förmultna för att bli ny jord om det hamnar bland komposten.

Några exempel som ska slängas på komposten:

  • Fjolårets ihopkrattade löv/fallfrukt
  • Använd jord som du grävt upp från gamla rabatter
  • Grästuvor
  • Krukväxter såsom överblommad ljung och liknande
  • Resterna av nedklippta små buskar som exempelvis vinbärsbuske

Detta ska slängas som ris:

  • Resterna av nedklippta träd och större buskar

För din skull - släng ditt ris
någon annanstans än Våxnäs

Vi rekommenderar att om du ska slänga ris så besök någon annan av våra fem återvinningscentral än Våxnäs. Det är en trång återvinningscentral där har vi svårt att få plats med allt vi vill. Därför behöver du slänga ditt ris i en container istället för rakt på marken som det är på de andra återvinningscentralerna. För din egen ryggs skull rekommenderar vi en tur till någon av de andra återvinningscentralerna istället.

Utforska vad som kan få nytt liv

Återanvänd gärna ditt trädgårdsavfall för att låta det få nytt liv i din trädgård. Kanske kan det nerklippta riset bli ett spännande tak på en trädkoja? Och visste du att det fungerar att plantera ner lökarna efter påskliljor, tulpaner och andra lökväxter som du haft i krukan på altanen i marken, så kommer de blomma där nästa år?

Låt oss hämta ditt trädgårdsavfall istället

Har du ont om tid att ta hand om ditt trädgårdsavfall när trädgården står i full blom? Vi hjälper dig såklart! Teckna upp dig på vår tjänst där vi hämtar trädgårdsavfallet hemma hos dig - hela sommaren!