Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Hoppa till huvudinnehåll (Tryck Enter)

Hemsortera - den nya förpackningsförordningen

Från och med 2024 tar alla Sveriges kommuner över ansvaret för insamlingen av förpackningsavfall. Det kommer först göras genom att vi tar över ansvaret för återvinningsstationerna. Senast 2027 kommer du som privatperson kunna sortera alla dina förpackningar direkt vid din bostad.
Du hemsorterar, vi hämtar!

Bild på sophämtare med sopkärl

Pappers-, plast-, glas- och metallförpackningar. Direkt från ditt hushåll och ner i ett sopkärl precis bredvid ditt hem. Det är enkelheten i att hemsortera! Oavsett om du bor i flerfamiljshus eller villa ska det vara lätt för dig att sortera dina förpackningar. Alla i Karlstad kommer kunna hemsortera senast 2027.

Vad händer just nu?

Från 2024 tar kommunen över ansvaret för insamlingen av förpackningsavfall. Det betyder att vi tar över driften av Karlstads alla återvinningsstationer där du idag kan lämna dina förpackningar. Samtidigt som vi gör det här håller vi också på att planera för framtiden där du ska kunna hemsortera fullt ut.

Fastighetsägare till flerfamiljshus 

I och med att vi tar över insamlingsansvaret av förpackningar från 2024 betyder att du som fastighetsägare för ett flerbostadshus enbart får använda dig av Karlstads Energi, eller någon av våra auktoriserade entreprenörer, som hämtar förpackningar i era miljörum. 

Från och med 2024 ska du som fastighetsägare till flerbostadshus dessutom få en kostnadslättning i och med att du erbjuder hemsortering i dina bostäder. Så fort vi vet mer om hur planen framåt ser ut, kommer vi informera om det.

Hemsortera fullt ut senast 2027

Du som villakund kommer 2027 kunna hemsortera. Du lägger dina förpackningar i sopkärl som vi sedan hämtar vid din tomtgräns. I Karlstad kommer vi fortsätta ha så kallade tvåfackskärl, alltså ett sopkärl med en vägg inuti. På din tomt kommer du ha minst tre sopkärl. Där kommer du kunna lägga i rest- och matavfall precis som idag. De andra två kärlen fylls med pappers- och plastförpackningar, samt glas och metall. Vi håller på och utreder hur kärlen kommer vara kategoriserade och om du även kommer kunna hemsortera något mer.

Exakt när du kommer få dina nya kärl beror på vilket område du bor i. Just nu arbetar vi med en utbyggnadsplan. Så fort vi vet vilket område som får kärlen vid vilken tidpunkt kommer vi informera om det.

Boende i flerfamiljshus från 2027 ska kunna hemsortera

Var du än bor ska du kunna hemsortera senast 2027. Det betyder att boenden i flerfamiljshus ska erbjudas ett miljörum med full sorteringsmöjlighet som är i nära anslutning till sitt hem.

Om du är fastighetsägare till ett flerbostadshus ska du senast 2027 erbjuda alla boende möjlighet att sortera pappers-, plast-, metall- och glasförpackningar i separata sopkärl. Det kan alltså vara en god idé att börja planera för ett större miljörum, underjordsbehållare eller liknande redan nu, om de boende inte kan sortera detta idag.

Varför ska vi hemsortera?

Riksdagen har beslutat en ny förordning för att underlätta för alla att kunna hemsortera. Det innebär att alla i hela Sverige ska erbjudas möjligheten att sortera förpackningar i direkt anslutning till sitt hem. För att nå dit har riksdagen valt att lägga insamlingsansvaret på kommunerna. Allt för att det ska vara lätt för dig att göra rätt.

Det kommer vara obligatoriskt för alla att sortera ut sina förpackningar. Detta för att vi får både en bättre miljö och ekonomi om vi sorterar ut alla förpackningar. Vi kommer inte längre erbjuda några osorterade abonnemang. 

Läs mer om vad du som fastighetsägare och företagare behöver veta här.

Har du fler frågor? Läs våra frågor och svar här.

Du kan också läsa mer på FTI:s hemsida, som tidigare tagit hand om all förpackningsinsamling i Sverige.

Eller läs mer hos Avfall Sverige, som är den nationella intresseorganisationen inom avfallsbranschen.