Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Hoppa till huvudinnehåll (Tryck Enter)

Plockanalys av avfall

För oss är det viktigt att ständigt utvecklas och bli bättre. Därför genomför vi kontinuerligt så kallade plockanalyser av Karlstadsbornas avfall. Det innebär att vi analyserar innehållet i soppåsen för att se vad vi behöver bli ännu bättre på att sortera i Karlstad. 2022 genomförde vi den senaste plockanalysen. Plast och matavfall är vi duktiga på att sortera, textilier behöver vi bli bättre på.

Bild på sophämtare

Bra på att sortera matavfall 

I Karlstad kan vi det här med att sortera matavfall rätt. Det är toppen! När vi bara lägger sådant som faktiskt hör hemma i matavfallspåsen kan den återvinnas till biogödsel och biogas. I många andra kommuner finns utmaningen att mycket annat slinker med i matavfallspåsen. I Karlstad har vi i snitt en så kallad "renhet" på 96 %, alltså är det bara 4 % fel saker i matavfallet. Ju bättre vi sorterar, desto mer kan vi återvinna. Tack för ditt engagemang i att slänga rätt grejer i matavfallet! 

Färre plastförpackningar

Sedan 2014 slänger Karlstadsborna nu 10 kilo mindre plastförpackningar i restavfallet. Att slänga plast i restavfallet leder till ökade koldioxidutsläpp, något vi vill hjälpas åt att minska. Därför är det kanon att källsortera de plastförpackningar vi kan, och lämna in dem till återvinning istället. 

Textilier i restavfallet

Visst har vi stått där, med en trasig strumpa i handen och undrat vart vi ska göra av den?! Många i Karlstad väljer att slänga den i restavfallet, tillsammans med en hel del andra textilier. Här ser vi en utvecklingspotential i att bli ännu bättre på att sortera ut textilier. När vi återvinner textilier kan antingen hela plagget återbrukas, eller om det är trasigt kan fibrerna i textilien återvinnas för att bli något nytt. Textilier kan du lämna in, såväl hela och rena som lortiga och trasiga, på din närmaste Återvinningscentral.