Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Hoppa till huvudinnehåll (Tryck Enter)

Förhindra fastfrusna matavfallspåsar

På vintern kan matavfallspåsar frysa fast i sopkärlet och då kommer vi inte kunna tömma ut alla påsarna åt dig. Du som fastighetsägare behöver därför att se till att påsarna inte fryser fast genom de här tipsen.

Matavfallspåse på sopkärl

1. Håll matavfallspåsen torr

Det viktigaste är att påsen är torr när du lägger i den. Såhär kan du göra det:

  • Förvara alltid påsen i den särskilda matavfallsbehållaren du kan få av oss. Den gör att luften kan cirkulera runt påsen och fukten i matavfallet kan dunsta bort.
  • Lägg lite hushållspapper i botten av påsen, eller blanda runt hushållspapper bland matavfallet. 
  • Skala frukt och grönsaker direkt ner i påsen.
  • Låt blött matavfall rinna av i diskhon innan du lägger det i påsen.
  • Byt påse varannan dag, oavsett hur mycket det är i den.

2. Låt fuktiga påsar frysa först

Om du trots att du följt tipsen ovan har en fuktig matavfallspåse kan du ställa den utomhus och låta den frysa innan du lägger den i sopkärlet. Du kan ställa en hink ovanpå påsen, så slipper du fåglar och andra djur som försöker dra ut innehållet.

3. Se till att påsarna är lösa i kärlet

  • Ha avskiljaren mellan restavfall och matavfall så minst 40% av utrymmet går till matavfall, det gör att det inte blir så trångt för matavfallet och risken att de fastnar är mindre.
  • När det är dags för tömningsdag se till att påsarna är lösa, kommer du inte åt dem för hand kan du använda ett kvastskaft eller spade för att få loss dem. Våra sophämtare hackar inte loss fastfrusna påsar i kärlen.

Här kan du läsa mer om hur du ska ta hand om ditt sopkärl under vintern.

Undrar du ibland varför sopbilen har svårt att ta sig fram under vintern?