Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Hoppa till huvudinnehåll (Tryck Enter)

Därför kan sopbilen ha svårt att ta sig fram på vintern

Där andra bilar lättare kommer fram när snön ligger tjock, kan sopbilen fastna och få svårt att köra. Kanske har du funderat på hur det kan vara svårt för sopbilen att ta sig fram, när du upplever väglaget som fullt körbart? Här får du insyn i hur det kan vara att vara sophämtare en snöig vinterdag.

Sophämtare i snö

Sopbilen är tung

Själva fordonet väger mycket, och ju mer avfall vi hämtar desto tyngre blir sopbilen. Om den börjar glida på det hala väglaget finns det inget som kan stoppa den. Det är chaufförens ansvar och rättighet att bedöma om det är möjligt att köra på en väg på ett säkert sätt. För oss är alltid säkerheten för både omgivningen och vår personal det allra viktigaste.

Varma däck smälter snön

När sopbilen kör blir däcken varma och då kan snön smälta under däcken. Om sopbilen behöver stanna i en backe på vintern för att tömma sopkärl kan det bli otroligt halt och väldigt svårt för sopbilen att köra vidare.

Svårt att komma loss

Om du själv har kört bil på vintern när det är snöigt och kanske dåligt plogat vet du hur viktigt det är att hålla jämn fart, om du stannar eller sänker farten riskerar du att fastna. En sopbil behöver stanna vid varje kärl för att tömma det, då riskerar alltså sopbilen att fastna varje gång den stannar. För att komma så nära sopkärlen som möjligt kan sopbilen också behöva köra utanför de redan uppkörda spåren som finns på vägen.

Här kan du läsa mer om hur du tar hand om ditt sopkärl på vintern.

Såhär gör du för att matavfallspåsarna inte ska frysa fast i sopkärlet.