Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Hoppa till huvudinnehåll (Tryck Enter)

Frågor och svar

Här hittar du de vanligaste frågorna vår kundservice får just nu gällande fakturor, elpriser, läget på elmarknaden samt vad du kan göra för att påverka dina kostnader.

Fundersam

 

Varför är min elräkning så hög?

Hur hög din elräkning blir beror på hur mycket el du använt den senaste månaden och priset för el under samma period. 

Har du ett rörligt elavtal ändras både priset och elanvändningen hela tiden. Om du använder mycket el när elpriset är högt kommer både priset och din elanvändning påverka din faktura.

Även kunder som tecknade avtal om fast pris sommaren 2022 kan få högre räkningar än tidigare eftersom även det fasta elpriset i somras låg på rekordnivåer.

Vad ska jag göra om jag inte kan betala min faktura?

Om du har svårt att betala din senaste faktura i tid kan du ansöka om anstånd eller delbetalning.

Ansök om anstånd eller delbetalning av din faktura.

Vad påverkar elpriset?

Det är många faktorer i omvärlden som påverkar elpriset, bland annat:

  • Bränslepriser i Europa.
  • Vädret.
  • Utbud och efterfrågan på el.
  • Ekonomiska konjunkturen.
  • Export- och importmöjligheter via kabelförbindelser gör att elpriset i Norden påverkas av priset i andra delar av Europa.

Varför är er energiavgift högre än Nordpools snittpris?

Vår energiavgift är högre än Nordpools snittpris på grund av två större delar: moms och volymvikt.

Även om inte alla våra kunder betalar elen per timme så gör ändå vi det för den el vi köper in åt våra kunder. Eftersom inte alla våra kunder förbrukar exakt lika mycket varje timme på månaden blir inte vårt inköpspris det exakta snittet av Nordpools timpriser, det tar hänsyn till hur våra kunder har förbrukat. Det kallas för volymviktat elpris. Om våra kunder förbrukar mer på dyrare timmar får vi en högre energiavgift än Nordpools snitt, men skulle våra kunder förbruka mer på billigare timmar skulle vi istället få en lägre energiavgift än Nordpools snitt.

Det volymviktade priset gäller alla våra kunder med schablonavräknade elmätare. Har du istället en timavräknad elmätare får du ett unikt snittpris som baseras enbart på din egen anläggning, och därmed har du större möjlighet att påverka ditt elpris. Om du är osäker på vilken typ av avtal du har kan du se det under fliken ”Mina avtal” på Mina sidor – står det Rörligt timspotpris betalar du per timme och får ett unikt snittpris, står det Rörligt pris betalar du det volymviktade priset.

En mindre orsak till att energiavgiften skiljer sig från Nordpools snitt är att avgifter till Svenska Kraftnät ingår i energiavgiften. Det är olika varje månad, men brukar ligga på ca 1-2 öre/kWh. För timavräknade kunder redovisas den avgiften separat på fakturan.

Vad kan jag göra för att minska min elkostnad?

Det bästa du kan göra för att sänka din elkostnad är att sänka din elanvändning. Karlstads Energis kunder sänkte i snitt sin elförbrukning med tio procent i december 2022 jämfört med december 2021. Det kan jämföras med förbrukningssnittet i landet som var sju procent under samma period.

Energirådgivning - så kan du sänka din elanvädning.

Jag har rörligt avtal, vad är det bästa alternativet för mig just nu?

Du har ett av våra vanligaste avtal och sett över tid är det ett bra alternativ. Elpriserna svänger och har så gjort en längre tid, topparna kan vara högre än vad du är van vid och därför kan det vara en god idé inför vintern att räkna på pristopparna för att se hur kostnaden kan komma att se ut. Att få en uppskattad kostnad att ta ställning till kan underlätta ditt beslut för val av avtal.

Vi har samlat historiska elpriser här som du kan ta del av, även om de inte säger något om framtiden kan du se utvecklingen som skett.

Jag vill veta min kostnad för att känna mig trygg, hur ska jag tänka?

Vi kan erbjuda dig avtalet Månadspris. Månadspris bygger vi kontinuerligt upp månad för månad genom att sprida våra inköp och därmed även risken. Du kan när du vill välja ett av våra andra elavtal om du anser att det passar dig bättre. Till skillnad från rörligt elpris där man vet priset först i efterhand, kommer du med Månadspris veta ditt pris innan leveransmånaden.

Vi informerar om nästa månads pris både på fakturan och på denna sida.

Kan jag med rörligt elavtal påverka min kostnad?

Självklart, enklast är såklart att se över möjligheten att minska din elförbrukning! Men som rörlig avtalskund kan du även teckna ett avtal med timmätning. Detta innebär att du betalar nordpols spotpris timme för timme, med samma påslag som du har idag. På nordpool kan man följa elpriset timme för timme vilket ger dig som kund möjlighet att vara aktiv och styra när du vill förbruka din el och till vilken kostnad. Exempelvis om elpriser är lågt klockan 05-06 kanske du kan ladda sin elbil eller köra din disk- eller tvättmaskin just då?! Efter klockan 13.30 varje dag kan du även se morgondagens priser så att du kan planera morgondagen.

Erbjuder ni timprisavtal och hur gör jag för att få timmätning?

Ja, vi erbjuder timprisavtal. Har du idag har ett rörligt elpris eller mixavtal eller om ska teckna ett rörligt elpris eller mixavtal meddelar du oss i samband med avtalstecknandet att du vill ha timmätning genom att skicka ett mejl till kundservice.energi@karlstad.se

När du begär timmätning hos oss kontaktar vi ditt elnätsbolag. Elnätsbolaget har då tre månader på sig att möjliggöra timmätning. Bor du inom Karlstads El- och Stadsnät nätområde kan du oftast få timmätning redan från nästkommande månadsskifte.

Var kan jag se timpriserna?

Nu kan vi erbjuda ett enkelt och överskådligt verktyg för dig som vill följa elpriset timme för timme.

Här hittar du timpriset på den nordiska elbörsen, Nord Pool Spot, just nu och i morgon.

På Nordpool Spot (den nordiska elbörsen) kan du efter 13.30 varje dag hitta priset timme för timme för nästkommande dygn. Notera att priserna presenteras per Megawattimme (1 MWh = 1 000 kilowattimar) och i euro (om du inte byter till SEK, svenska kronor).

SE1-4 motsvarar de svenska elområdena. Karlstad ligger i elområde 3. Observera att Karlstads Energis påslag, avgifter för elcertifikat, förnybar el, avgifter till Svenska Kraftnät samt skatt och moms tillkommer på de priser som presenteras på Nordpool.

Hur vet jag vilket rörligt elavtal jag har?

Genom att logga in på mina sidor och klicka dig vidare till Mina Avtal, där presenteras dit avtalsalternativ som antingen Rörligt timspotpris eller Rörligt pris.

Kan jag byta fast elavtal om priserna sjunker?

Har du tecknat ett fast elpris om 1 eller 3 år eller mixavtal, löper dessa avtalstiden ut och kan inte tecknas om i förtid.

Kommer fjärrvärmepriserna att gå upp när elpriser är så högt?

1 januari 2023 justerades fjärrvärmepriset upp med 1%.

Vad har ni för elpriser?

Våra aktuella elpriser och avtalserbjudanden

Kommer staten kompensera mig för de höga elkostnaderna?

Ja, alla elkunder i elområde 3 och elområde 4 kommer få ett elprisstöd.

Information om elprisstödet hittar du här.