Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Hoppa till huvudinnehåll (Tryck Enter)

Vad är en kWh och vad räcker den till?

Vet du vad en kWh (kilowattimme) är och vad den räcker till? Hur många kWh du använder beror på många saker, exempelvis storleken på ditt boende, hur många som bor där och om du värmer ditt hem med el eller fjärrvärme.

Vattenkokare

Energi och effekt 

Watt är måttenheten för effekt. Effekt är en uträkning för hur mycket energi som används på en viss tid. Watt är en grundenhet precis som meter och kilogram. Det ”W” som står på olika elprylar är ett mått med vilken hastighet en apparat använder energi.

En wattimme, eller Wh, är hur mycket energi som används på en timme. Det är också den måttenhet som används för att berätta hur mycket el du använt.

Energi mäts i olika enheter

Energi kan mätas i flera olika enheter: joul, kalorier eller som energi (kWh, MWh eller GWh). En kWh är något du kan jämföra med en volym. Tänk dig att en kWh ryms i en vattenkanna (en liter). Det är en bestämd mängd. Det är det vi betalar för med vår el- eller värmeräkning. Vi betalar för en ”volym” energi.

Om du ska jämföra energi och effekt kan vi titta på en liter vatten igen. Effekt är ett flöde och när du häller vatten ur kannan blir det ett flöde. Det är effekten. En pryl med hög watt tömmer vattenkannan snabbare än en pryl med låg watt.

På en kWh kan du använda...

1 m² golvvärme 8 timmar
AC/luftkonditionering 1 timme
Bastu (6000 W) 10 minuter
Dammsugare 1,4 timmar
Frys, klass A++ 32 timmar
Hårtork (2 200 W) 27 minuter
Induktionshäll (en platta igång, 3 000 W) 20 minuter
Infravärme (1 800 W) 30 minuter
Kaffebryggare (1 500 W) 50 koppar kaffe
Koka vatten i vattenkokare 27 minuter
Kylskåp, klass A++ 75 timmar
Ladda Smartphone 200 timmar
Glödlampa (40 W) 25 timmar
LED-lampa (1 W) 1 000 timmar
Lågenergilampa (7 W) 143 timmar
Mikrovågsugn (köra på full effekt) 1 timme
Motorvärmare   1,5 timme
Plattång 18 timmar
Spelkonsol 11 timmar
Torktumlare, klass B En femtedels torkning
Tvättmaskin 40° 1-2 tvättar
Ugn (2 300 W) 26 minuter