Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Hoppa till huvudinnehåll (Tryck Enter)

Tillsammans kan vi sänka elpriset

Det svenska elsystemet är just nu mer ansträngt än vanligt vilket leder till rekordhöga elpriser.
Det bästa du kan göra just nu är att vara extra sparsam med elen – då hjälper du inte bara din egen plånbok utan hela samhället.

Blackboard

I oktober 2022 gjorde våra kunder av med i snitt åtta procent mindre el jämfört med oktober 2021. Den lägre förbrukningen i oktober gjorde att elpriserna var lägre än vad de skulle varit utan förbrukningsminskningen.

Nu ber vi återigen alla kunder att hålla nere sin elförbrukning så mycket det bara går eftersom elsystemet är mer ansträngt än vanligt, något som lett till rekordhöga elpriser.

Även om det i elområde 3, som Värmland tillhör, inte finns någon omedelbar risk för frånkoppling av el så hjälper du elsystemet, och därmed hela vårt elberoende samhälle, om du sparar el. Du är alltså inte bara snäll mot din egen plånbok.

Vi ber även alla kunder som har fast elpris att hjälpa till att spara på elen och därmed bidra i detta ansträngda läge – tillsammans är vi starka.

Energimyndigheten om trygg energiförsörjning

Du behöver inte spara på fjärrvärmen från Karlstads Energi

Är du fjärrvärmekund hos oss? Eller värms din bostadsfastighet av fjärrvärme från Karlstads Energi?

I så fall behöver du inte spara på värme eller varmvatten. Det kan låta lite knepigt i dessa tider men så är det faktiskt.

Det är nämligen så att vi på Karlstads Energi har två kraftvärmeverk vid vår huvudanläggning på Heden. Det innebär att vi producerar el och fjärrvärme samtidigt. Elproduktionen är beroende av hur mycket fjärrvärme vi producerar och om du sparar på fjärrvärmen minskar våra möjligheter att producera el. Och just nu behöver vi producera så mycket el vi kan.

Självklart ska du som alltid hushålla med din fjärrvärme men du behöver inte skruva ned innetemperaturen om din bostadsfastighet värms med fjärrvärme från Karlstads Energi.

Varför är systemet så ansträngt?

Det är många faktorer som påverkar elpriset men en av den viktigaste just nu är vädret. Kommande veckor ser ut att bjuda på temperaturer långt under de normala vilket gör att efterfrågan på el för uppvärmning ökar.

Till detta kan läggas att en kärnkraftsreaktor i Oskarshamn under perioden 9-18 december är stoppad på grund av ett fel i generatorn. I ett redan ansträngt läge betyder frånkoppling av en av landets största elproducerande kraftverk att priset påverkas mer än vanligt.

När blir det bättre igen?

I takt med att kylan ger med sig och elproduktionen i landet ökar är det rimligt att tro att elpriserna sjunker igen. Men kriget i Ukraina har gjort att elpriserna befunnit sig på en betydligt högre nivå under hela 2022 än vad vi tidigare har varit vana vid och som läget ser ut nu kommer det dröja ett bra tag innan elen kommer ned på de nivåer vi såg för några år sedan.

Fundersam

Frågor och svar

Här hittar du de vanligaste frågorna vår kundservice får just nu gällande elpriserna, läget på elmarknaden samt vad du kan göra för att påverka dina kostnader.

Vanliga frågor och svar
Elnät

Timmätning

Med timmätning har du större möjlighet att påverka din elanvändning. Du kan till exempel använda elintensiva produkter som tvätt- och diskmaskin på natten när det rörliga elpriset oftast är betydligt lägre.

Betala din el timme för timme
Energiexpert

Tips från vår energiexpert

Fast eller rörligt pris? Oavsett vad du väljer idag ligger elpriserna på historiskt höga nivåer – och ser ut att ligga kvar där en bra stund till. Det bästa du kan göra är att använda din el så smart som möjligt. Vår energiexpert Aziz Korki ger dig några handfasta tips.

Så sänker du din elanvändning