Karlstadsenergi.se använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att surfa vidare godkänner du det.

Hoppa till huvudinnehåll (Tryck Enter)

OK Värmland: ”Att använda energin rätt är en viktig hållbarhetsfråga”

Minskad energianvändning gör verksamheten mer hållbar – och minskar kostnaderna.
Detta tog OK Värmland fasta på och beställde energikartläggningar av Karlstads Energi.
- Att använda energin rätt är en viktig hållbarhetsfråga för oss, säger Stefan Särnehed, vd på OK Värmland.

Stefan Särnehed, vd på OK Värmland, och Karlstads Energis energikartläggare Aziz Korki i samspråk.

Stefan Särnehed, vd på OK Värmland, är nöjd med de energikartläggningar som OK beställt av Karlstads Energi.

Alla företag med fler än 250 anställda, eller som omsätter mer än 50 miljoner euro, är enligt lag skyldiga att göra energikartläggningar var fjärde år. Bakgrunden är EU:s energieffektiviseringsdirektiv som syftar till att minska energianvändningen i unionen.

Men det finns fler anledningar att beställa energikartläggningar än att bara följa lagen.

Minskad energianvändningen är en viktig del i de flesta företags hållbarhetsarbete. Sänkta kostnader kommer på köpet.

- När jag är ute bland företag kan jag ofta ge förslag på enkla åtgärder som sänker energianvändningen. Det kan handla om att ställa in så att kylanläggningen inte kyler samtidigt som elementen värmer för fullt, berättar Aziz Korki, Karlstads Energis certifierade energikartläggare.

- Eller en sådan enkel sak som att se över om ett företag verkligen behöver alla frysar. Genom att packa frysarna smartare kan energianvändningen enkelt minskas. Ett annat sätt att minska sina kostnader är att inte starta alla apparater samtidigt i samband med öppning på morgonen – något som resulterar i onödiga effekttoppar, fortsätter Aziz.

OK Värmland valde 2020 att beställa energikartläggningar av alla sina bemannade stationer. Uppdraget gick till Karlstads Energi där OK Värmland sedan flera år är både är el- och fjärrvärmekund.

- I samarbetet med Karlstads Energi har vi satt en målsättning att vi ska sänka energianvändningen med 500 000 kWh. Efter att ha tagit del av energikartläggningarna ser vi det målet som fullt realistiskt, säger Stefan Särnehed, vd på OK Värmland.

Staffan Eriksson, stationschef på OKQ8 Våxnäs, får några tips av Aziz Korki, energikartläggare på Karlstads Energi.

Vill du också göra en energikartläggning av din verksamhet? Då är du välkommen att ta kontakt med Karlstads Energi på 054-540 71 00 så hjälper vi dig.

Behöver du hjälp med energikartläggningar? I så fall är du välkommen att ta kontakt med Karlstads Energis energikartläggare Aziz Korki.